w naszej ofercie: 19034 imprezy, 4622 terminy!

+48 12 648 99 77
+48 12 647 11 88
+48 12 647 22 66
E-mail:
Hasło:
Wycieczka objazdowa Smaki Chorwacji
Wszystko o tej ofercie wie:

WYCIECZKA OBJAZDOWA SMAKI CHORWACJI

Wycieczka objazdowa 2019, Zwiedzanie Chorwacji, Plitwickie Jeziora, Smaki Chorwacji

Wyżywienie: śniadanie i obiadokolacja (HB)
Ocena oferty:
Kod oferty:
834142
oferta w pdf
WYCIECZKA OBJAZDOWA SMAKI CHORWACJI
Wycieczka objazdowa 2019, Zwiedzanie Chorwacji, Plitwickie Jeziora, Smaki Chorwacji
Plitwickie Jeziora - Zadar - Szybenik - Archipelag Wysp Kornati - Wyspy: Vrgada i Pašman - Biograd
- Rakija, prošek i maraschino
- Cevapcici - chorwacki specjał
- Burek - z mięsem, serem lub szpinakiem
- Kalmary, małże i ośmiornice
- Ryby i mięsa z grilla
- Fritule - miejscowe ciasteczka
Program
1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Czechy, Austrię i Słowenię. W trakcie przejazdu planowane są krótkie postoje i przerwa na posiłek.
2 dzień:
W godzinach porannych przyjazd do Parku Narodowego w Plitwicach, wpisanego na listę światowego dziedzictwa naturalnego, chronionego przez UNESCO. W parku, na długości ponad 8 km, znajduje się 16 turkusowych jezior położonych tarasowo i połączonych ze sobą niezliczoną ilością wodospadów. Spacer malowniczymi ścieżkami i rejs statkiem po największym jeziorze Kozjak. Po zwiedzeniu parku degustacja lokalnych produktów: rakiji, serów i miodów pochodzących z ekologicznego regionu Lika – zwanego Zielonymi Płucami Chorwacji. Przejazd do pensjonatu w nadmorskiej miejscowości Drage, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
3 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Zadaru - wizyta na miejscowym bazarze, możliwość degustacji i zakupu sezonowych owoców i warzyw oraz lokalnych specjałów. Zadar to miasto, które uznawane jest za stolicę północnej Dalmacji. Słynie m.in. z likieru Maraschino, którego nie omieszkamy spróbować. Likier ten produkowany jest z miejscowych wiśni maraska. Spacer z przewodnikiem: katedra św. Anastazji, rotunda św. Donata - symbol miasta. Przy sprzyjającej pogodzie (wiejącym wietrze) niezwykły koncert na morskich organach - gra na nich tylko morze i wiatr… Czas wolny na zakupy i relaks na plaży. Na lunch polecamy burek – rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka. Jest to najbardziej popularne, szybkie i pożywne danie w krajach śródziemnomorskich. Przygotowuje się je poprzez długie wyrabianie bardzo cienkiego ciasta, które następnie jest nadziewane mięsem, warzywami - najczęściej szpinakiem i serem. Wyjazd do Szybenika, który łączy w sobie urok małego miasteczka, zabytkowy klimat, zapach oliwek i lawendy. Zobaczymy Katedrę Św. Jakuba, znajdującą się na liście światowego dziedzictwa UNESCO, Twierdzę Św. Mikołaja, Pałac Rektorów, Plac Republiki Chorwackiej. Powrót do pensjonatu. Wieczorem wyruszymy na dalmatyński wieczór, podczas którego rozsmakujemy się w lokalnej kuchni. Oprócz rakiji i frituli będzie możliwość skosztowania pršutu, serów, białego i czerwonego wina. Kolacji będzie towarzyszyła dalmatyńska muzyka. Nocleg.
4 dzień:
Po śniadaniu całodzienny rejs na wyspy Kornati. Archipelag Kornati, to największe skupisko wysp na Adriatyku, liczące 147 niezwykle urzekających wysp i wysepek. Statek wypływa z miejscowości Drage, płyniemy do zatoki Telascica w Parku Narodowym, gdzie będzie czas na plażowanie. Po odpoczynku, w porze lunchu zapraszamy na posiłek, rozpoczniemy degustacją lokalnej rakiji, a następnie kucharz pokładowy zaserwuje rybę i mięso z grilla, sałatkę, chleb i lokalne domowe wino, na deser ciasteczka. Powrót na kolację i nocleg.
5 dzień:
Po śniadaniu następny niezapomniany całodzienny rejs na wyspy Vrgada i Pašman. Vrgada – to niewielka, ale przeurocza wyspa z pachnącymi sosnowymi lasami, bogata w plaże pokryte czerwonym piaskiem. Na plaży śpiew setek cykad stwarza niepowtarzalną atmosferę letniej beztroski. Na obiad będą kolejne chorwackie specjały: cevapcici z grilla czy też sałatka z ośmiornicy. Następnie popłyniemy na wyspę Pašman, na której położona jest miejscowość Tkon. Najważniejszym tutejszym zajęciem było zbieranie małż. To właśnie w Tkon odbywają się znane na cały świat „Latinsko idro”- regaty żeglarskie i zawody wioślarskie. Odpoczynek i kąpiel w morzu lub spacer po miasteczku. Powrót na kolację i nocleg.
6 dzień:
Po śniadaniu wykwaterowanie, czas wolny – odpoczynek na plaży w jednej z pobliskich urokliwych zatoczek. Lunch i przejazd do miejscowości Biograd na Moru - niegdyś to właśnie tutaj koronowano chorwackie głowy. Miejscowość słynie z krystalicznie czystej wody i przepięknych plaż, a także ze znakomitych tawern i restauracji serwujących lokalne przysmaki i specjały kulinarne. Polecamy wizytę w lokalnej kafejce - warto spróbować „kavu sa lagom i sladoled”. Czas wolny na ostatnie zakupy. Kolacja w konobie (typowej chorwackiej restauracji): dalmatyńska peka – znak rozpoznawczy regionu, pozwalający na poznanie prawdziwych smaków Dalmacji. Sposób jej przygotowania ma ponad 300-letnią tradycję. Samo danie jest proste, ale dość czasochłonne w przygotowaniu - przyrządzane jest w tradycyjnym garnku do peki (takie garnki można nabyć w różnych wymiarach na chorwackich targach i straganach). W godzinach wieczornych wyjazd w drogę powrotną.
7 dzień:
Kontynuacja przejazdu przez Słowenię, Austrię, Czechy. Powrót do Polski w godzinach południowych.
Informacje praktyczne
Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Tych, Bielska-Białej i Cieszyna.
Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu.
Sugerujemy zabranie peleryny przeciwdeszczowej, mogącej przydać się podczas złych warunków atmosferycznych, a także przy zwiedzaniu Plitwickich Jezior.
Przejazd: Katowice – Plitwice (900 km) - ok. 15 godz.
Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 2200 km.

WYCIECZKA OBJAZDOWA SMAKI CHORWACJI
Wycieczka objazdowa 2019, Zwiedzanie Chorwacji, Plitwickie Jeziora, Smaki Chorwacji

Plitwickie Jeziora - Zadar - Szybenik - Archipelag Wysp Kornati - Wyspy: Vrgada i Pašman - Biograd

- Rakija, prošek i maraschino
- Cevapcici - chorwacki specjał
- Burek - z mięsem, serem lub szpinakiem
- Kalmary, małże i ośmiornice
- Ryby i mięsa z grilla
- Fritule - miejscowe ciasteczka

Program

1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Czechy, Austrię i Słowenię. W trakcie przejazdu planowane są krótkie postoje i przerwa na posiłek.

2 dzień:
W godzinach porannych przyjazd do Parku Narodowego w Plitwicach, wpisanego na listę światowego dziedzictwa naturalnego, chronionego przez UNESCO. W parku, na długości ponad 8 km, znajduje się 16 turkusowych jezior położonych tarasowo i połączonych ze sobą niezliczoną ilością wodospadów. Spacer malowniczymi ścieżkami i rejs statkiem po największym jeziorze Kozjak. Po zwiedzeniu parku degustacja lokalnych produktów: rakiji, serów i miodów pochodzących z ekologicznego regionu Lika – zwanego Zielonymi Płucami Chorwacji. Przejazd do pensjonatu w nadmorskiej miejscowości Drage, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.

3 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Zadaru - wizyta na miejscowym bazarze, możliwość degustacji i zakupu sezonowych owoców i warzyw oraz lokalnych specjałów. Zadar to miasto, które uznawane jest za stolicę północnej Dalmacji. Słynie m.in. z likieru Maraschino, którego nie omieszkamy spróbować. Likier ten produkowany jest z miejscowych wiśni maraska. Spacer z przewodnikiem: katedra św. Anastazji, rotunda św. Donata - symbol miasta. Przy sprzyjającej pogodzie (wiejącym wietrze) niezwykły koncert na morskich organach - gra na nich tylko morze i wiatr… Czas wolny na zakupy i relaks na plaży. Na lunch polecamy burek – rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka. Jest to najbardziej popularne, szybkie i pożywne danie w krajach śródziemnomorskich. Przygotowuje się je poprzez długie wyrabianie bardzo cienkiego ciasta, które następnie jest nadziewane mięsem, warzywami - najczęściej szpinakiem i serem. Wyjazd do Szybenika, który łączy w sobie urok małego miasteczka, zabytkowy klimat, zapach oliwek i lawendy. Zobaczymy Katedrę Św. Jakuba, znajdującą się na liście światowego dziedzictwa UNESCO, Twierdzę Św. Mikołaja, Pałac Rektorów, Plac Republiki Chorwackiej. Powrót do pensjonatu. Wieczorem wyruszymy na dalmatyński wieczór, podczas którego rozsmakujemy się w lokalnej kuchni. Oprócz rakiji i frituli będzie możliwość skosztowania pršutu, serów, białego i czerwonego wina. Kolacji będzie towarzyszyła dalmatyńska muzyka. Nocleg.

4 dzień:
Po śniadaniu całodzienny rejs na wyspy Kornati. Archipelag Kornati, to największe skupisko wysp na Adriatyku, liczące 147 niezwykle urzekających wysp i wysepek. Statek wypływa z miejscowości Drage, płyniemy do zatoki Telascica w Parku Narodowym, gdzie będzie czas na plażowanie. Po odpoczynku, w porze lunchu zapraszamy na posiłek, rozpoczniemy degustacją lokalnej rakiji, a następnie kucharz pokładowy zaserwuje rybę i mięso z grilla, sałatkę, chleb i lokalne domowe wino, na deser ciasteczka. Powrót na kolację i nocleg.

5 dzień:
Po śniadaniu następny niezapomniany całodzienny rejs na wyspy Vrgada i Pašman. Vrgada – to niewielka, ale przeurocza wyspa z pachnącymi sosnowymi lasami, bogata w plaże pokryte czerwonym piaskiem. Na plaży śpiew setek cykad stwarza niepowtarzalną atmosferę letniej beztroski. Na obiad będą kolejne chorwackie specjały: cevapcici z grilla czy też sałatka z ośmiornicy. Następnie popłyniemy na wyspę Pašman, na której położona jest miejscowość Tkon. Najważniejszym tutejszym zajęciem było zbieranie małż. To właśnie w Tkon odbywają się znane na cały świat „Latinsko idro”- regaty żeglarskie i zawody wioślarskie. Odpoczynek i kąpiel w morzu lub spacer po miasteczku. Powrót na kolację i nocleg.

6 dzień:
Po śniadaniu wykwaterowanie, czas wolny – odpoczynek na plaży w jednej z pobliskich urokliwych zatoczek. Lunch i przejazd do miejscowości Biograd na Moru - niegdyś to właśnie tutaj koronowano chorwackie głowy. Miejscowość słynie z krystalicznie czystej wody i przepięknych plaż, a także ze znakomitych tawern i restauracji serwujących lokalne przysmaki i specjały kulinarne. Polecamy wizytę w lokalnej kafejce - warto spróbować „kavu sa lagom i sladoled”. Czas wolny na ostatnie zakupy. Kolacja w konobie (typowej chorwackiej restauracji): dalmatyńska peka – znak rozpoznawczy regionu, pozwalający na poznanie prawdziwych smaków Dalmacji. Sposób jej przygotowania ma ponad 300-letnią tradycję. Samo danie jest proste, ale dość czasochłonne w przygotowaniu - przyrządzane jest w tradycyjnym garnku do peki (takie garnki można nabyć w różnych wymiarach na chorwackich targach i straganach). W godzinach wieczornych wyjazd w drogę powrotną.

7 dzień:
Kontynuacja przejazdu przez Słowenię, Austrię, Czechy. Powrót do Polski w godzinach południowych.

Informacje praktyczne
Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Tych, Bielska-Białej i Cieszyna.
Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu.
Sugerujemy zabranie peleryny przeciwdeszczowej, mogącej przydać się podczas złych warunków atmosferycznych, a także przy zwiedzaniu Plitwickich Jezior.
Przejazd: Katowice – Plitwice (900 km) - ok. 15 godz.
Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 2200 km.

Terminy i ceny

Cena podstawowa Wolne miejsca

Prześlij do nas Zapytanie lub zadzwoń +48 12 648 99 77, 647 11 88, 647 22 66
a przedstawimy Ci aktualnę ofertę cenową i dostępne wolne terminy.

Zniżki i dopłaty

Dopłata do pokoju 1-os. : Dopłata 450 PLN
Ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży (wartość rezerwacji na osobę do 22.000 zł) RG (RG_1) : Dopłata 3% od sumy
Ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży z chorobami przewlekłymi (wartość rezerwacji na osobę do 22.000 zł) RG+CP (RG_2) : Dopłata 6,4% od sumy
Ubezpieczenie kosztów przerwania imprezy turystycznej (wartość rezerwacji na osobę do 17.000 zł) RGS (RGS_1) : Dopłata 1,5% od sumy
Ubezpieczenie kosztów przerwania imprezy turystycznej z chorobami przewlekłymi (wartość rezerwacji na osobę do 17.000 zł) RGS+CP (RGS_2) : Dopłata 3,5% od sumy

Zakwaterowanie

Pensjonaty

4 noclegi w pensjonacie (apartamentach) o skromnym standardzie** z rodzinną atmosferą w miejscowości Drage, ok. 500 m od plaży. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.

Wyżywienie

śniadanie i obiadokolacja (HB)

4 śniadania i 3 kolacje w formie bufetu, 1 kolacja regionalna z muzyką.

Transport

Przyjazdy/Odjazdy

Autokar

Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem.

Miejscowość Cena
Warszawa Dopłata 100 PLN
Łódź Dopłata 80 PLN
Piotrków Tryb. Dopłata 80 PLN
Radomsko Dopłata 50 PLN
Częstochowa Dopłata 50 PLN
Sosnowiec Dopłata 30 PLN
Opole Dopłata 50 PLN
Gliwice Dopłata 30 PLN
Kraków Dopłata 50 PLN
Katowice bez dopłaty
Tychy bez dopłaty
Bielsko Biała bez dopłaty
Lublin Dopłata 150 PLN
Puławy Dopłata 130 PLN
Radom Dopłata 100 PLN
Kielce Dopłata 100 PLN
Cieszyn bez dopłaty
Białystok Dopłata 150 PLN
Rzeszów Dopłata 130 PLN
Dębica Dopłata 100 PLN
Tarnów Dopłata 80 PLN
Włocławek Dopłata 150 PLN
Gdańsk Dopłata 200 PLN
Grudziądz Dopłata 180 PLN
Toruń Dopłata 180 PLN
Płock Dopłata 150 PLN
Kutno Dopłata 130 PLN
Poznań Dopłata 150 PLN
Leszno Dopłata 130 PLN
Wrocław Dopłata 100 PLN

Cena zawiera

- Zakwaterowanie: 4 noclegi w pensjonacie (apartamentach) o skromnym standardzie** z rodzinną atmosferą w miejscowości Drage, ok. 500 m od plaży. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.
- Wyżywienie: 4 śniadania i 3 kolacje w formie bufetu, 1 kolacja regionalna z muzyką.
- Transport: Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem.
- Ubezpieczenie: 
- Signal Iduna S.A.
- Realizacja programu turystycznego. 
- Opieka pilota.

- Zakwaterowanie: 4 noclegi w pensjonacie (apartamentach) o skromnym standardzie** z rodzinną atmosferą w miejscowości Drage, ok. 500 m od plaży. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.
- Wyżywienie: 4 śniadania i 3 kolacje w formie bufetu, 1 kolacja regionalna z muzyką.
- Transport: Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem.
- Ubezpieczenie: 
- Signal Iduna S.A.
- Realizacja programu turystycznego. 
- Opieka pilota.

Cena nie zawiera

- obowiązkowych opłat na miejscu: przewodnicy lokalni, opłaty lokalne – 15 EUR,
- opłat fakultatywnych: bilety wstępu do zwiedzanych obiektów. Orientacyjny koszt – 110 EUR. Podana kwota może ulec zmianie i jest rozliczana przez pilota,
- dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy.

- obowiązkowych opłat na miejscu: przewodnicy lokalni, opłaty lokalne – 15 EUR,
- opłat fakultatywnych: bilety wstępu do zwiedzanych obiektów. Orientacyjny koszt – 110 EUR. Podana kwota może ulec zmianie i jest rozliczana przez pilota,
- dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy.

comments powered by Disqus
Popularne
Nasze marki:
  • Wczasy Zimowe

  • Wczasy Letnie

  • Obozowicz.pl

  • Wycieczki Egzotyczne

  • Nowa Huta Travel

  • Bilety Promowe

  • Wycieczki po Ojcowie

  • Jurajska Przygoda

Biuro Podróży Ecotravel

ul. Bulwarowa 35d/42, 31-751 Kraków (Nowa Huta)

+48 12 6489977, +48 12 6472266
+48 12 6471188, +48 12 6813692
fax.: +48 12 391 72 03
bok@ecotravel.pl

godz. otwarcia:
Poniedziałek - Piątek: 09:00-17:00
Sobota - Niedziela: nieczynne

Zapisz się do Newsletter Ecotravel

Opublikowane na stronach internetowych www.ecotravel.pl materiały, informacje lub ceny nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego.